Lekker buiten slapen

In Scandinavische landen is buiten slapen al heel gewoon. De frisse buitenlucht zorgt voor meer weerstand door een grotere opname van vitamine D. Zelfs bij lichte vorst kunnen de kinderen buiten slapen. Dit is goed voor de weerstand. Vooral kinderen die vaak verkouden zijn of last hebben van luchtweginfecties en allergieën zijn hierbij gebaat. Uit medisch oogpunt is het ook absoluut verantwoord. Kou is niet erg, daar worden de kinderen op gekleed: een dikke slaapzak en/ of deken naarmate de temperatuur lager is en wanten en een muts bij vorst. Wij maken gebruik van een speciale vierseizoenen buitenslaapzak.

Het buitenbed voldoet aan de wettelijke gestelde Europese normen voor meubilair dat wordt gebruikt in kinderdagverblijven. Door de bijzondere constructie van het bed zijn regen en wind geen spelbreker bij het buiten slapen. Het beddengoed en matras worden ‘s nachts binnen bewaard, zodat het aangenaam warm is en niet vochtig wordt. Daarnaast is het bed voorzien van een hor dat insecten en andere dieren bij de kinderen vandaan houdt.

Door de solide en wendbare wielen is het bed goed en eenvoudig verplaatsbaar. Dit geeft ons de mogelijkheid het bed binnen ons zichtveld te plaatsen. Eén blik door het raam en we zien hoe het met het slapende kindje is.

Ouders mogen zelf aangeven of zij hun kind buiten willen laten slapen of de voorkeur geven aan een binnenbed. Bovendien houden wij rekening met het individuele kind. Ondanks de toestemming van de ouders kan het zijn dat het betreffende kind buiten slapen te gezellig vindt en er helemaal niet aan slapen toekomt. Een donkere slaapkamer, een prikkelarme omgeving is op dat moment een betere keuze.

Achtergrond buiten slapen

In Finland weet men niet beter dan dat jonge kinderen buiten slapen. Tourula, Isola & Hassi (2008) hebben een onderzoek in Finland gedaan naar de ervaringen van ouders van het buiten slapen van hun kinderen. In totaal hebben 116 ouders van kinderen onder de twee jaar meegedaan aan het onderzoek. In Finland stamt het buiten slapen uit 1920. Arvo Ylppo heeft in die tijd richtlijnen opgesteld voor ouders om het aantal kinderen dat overleed te reduceren. Hij veronderstelde dat huizen slecht geventileerd waren en dat frisse lucht en zonlicht goede maatregelen voor ziekte preventie (Tourula et al., 2008). Er werd gedacht dat koude lucht goed was voor de bloedsomloop in het neus- en mond gebied en daardoor goed voor de weerstand van kinderen.

Onderzoeksresultaten Finland

Een koude leefomgeving bevat alle condities die de regulatie van lichaamstemperatuur activeert (Tourula et al., 2008). Deze lichaamstemperatuurregulatie zorgt voor een verminderd warmteverlies en stimuleert tegelijkertijd warmteproductie. Kinderen kunnen dan ook zonder problemen blootgesteld worden aan wind, frisse lucht en zonlicht als ze op jonge leeftijd regelmatig buiten gelegen hebben. Kinderen vanaf 3 weken oud liggen in Finland buiten in temperaturen tot -15 graden Celsius. Uit het onderzoek blijkt dat bijna alle ouders (95%) dachten dat er geen nadeel zit aan het buiten laten slapen van hun kind (Tourula et al., 2008). De ouders rapporteerde dat het kind actiever was (66%) na het slapen in de buitenlucht vergeleken met binnen slapen. Ook hebben ouders het idee dat het kind het fijn vindt om buiten te slapen (88%). Meer dan de helft van de ouders (54%) observeerde dat het kind beter at na buiten slapen en bijna alle ouders (94%) had het gevoel dat het buiten slapen gezond is door de frisse lucht (Tourula et al., 2008). Ongeveer tweederde van de ouders (65%) kon niet zeggen of het kind gezonder zou blijven omdat het buiten slaapt. Kinderen slapen in de buitenlucht langer dan dat ze binnen doen. Van de kinderen die buiten langer sliepen had 57% broertjes of zusjes. Van de kinderen die binnen langer sliepen was in 74% van de gevallen enig kind (Tourula et al., 2008).

Bezwete nek en rode wangen

Bijna de helft van de kinderen had een bezweten nek met een buitentemperatuur van 0 graden Celsius. Hoe kouder de temperatuur hoe minder het fenomeen ‘bezweten nek’ voorkwam. Rode wangetjes en een rode neus waren veelvoorkomende aspecten. De beste temperatuur om buiten te slapen is door de ouders geëvalueerd op -6 graden Celsius (Tourula et al., 2008). Naarmate het buiten kouder is, worden de kinderen aangekleed met meer laagjes .

Ervaringen ut Buurke

Kinderopvang ut Buurke ervaart bovenstaande gegevens zelf ook. Kinderen slapen beter en langer buiten, ze zijn fitter en vrolijker en eten beter. Doordat de kinderen buiten liggen horen en zien ze vanalles; de vogeltjes die fluiten, de bladeren die ritselen, de wind die blaast, de regen die neervalt, de kippen die rondscharrelen etc. Al deze dingen heeft een rustgevende werking op de mens, zo ook op een kind.

Akkoord geven

Ouders moeten bij kinderopvang ut Buurke tekenen dat ze akkoord gaan dat hun kind buiten slaapt (dit is opgenomen in het inschrijfformulier). Kinderen slapen bij ut Buurke buiten totdat blijkt dat het niet meer werkt. Op dit moment heeft ut Buurke acht buitenbedjes tot haar beschikking zodat ieder kind regelmatig buiten kan slapen.